Węglowodany dodają energii
Węglowodany to inaczej cukry. A cukry na pierwszy rzut oka kojarzą się z czymś niezdrowym. Dlatego też wiele osób unika ich jak ognia. Rzeczywistość okazuje się jednak inna. Węglowodany są bowiem zdrowe, dodają energii i są konieczne dla zdrowego funkcjonowania organizmu – trzeba tylko wiedzieć, które wybrać.
Węglowodany dzielą się na proste i złożone. Choć w diecie najczęściej królują proste, to tak naprawdę pożądane są złożone. Węglowodany proste zawarte np. w słodyczach zaraz po zjedzeniu dodają energii, bo powodują szybkie podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Niestety – tak samo szybko obniżają go.
Sięganie po cukry proste wiąże się z późniejszą nadwagą, cukrzycą, nadciśnieniem. Węglowodany złożone uwalniają cukier stopniowo, tym samym utrzymując go na stałym poziomie. Znajdziemy je np. w produktach zbożowych. Nie wolno całkowicie rezygnować z węglowodanów, ponieważ są najważniejszym źródłem energii dla organizmu.
Rezygnując ze słodyczy i tak nie wyeliminujemy całkowicie cukrów prostych, ponieważ są praktycznie wszędzie, szczególnie w owocach i warzywach. Dlatego zamiast sięgać po batonika, lepiej zjeść jabłko.