Kiedy za bardzo lubimy mleko
Wielu z nas nie wyobraża sobie jakiejkolwiek diety bez odpowiedniej porcji produktów mlecznych, zwłaszcza samego mleka i jego pochodnych, głównie jogurtów.
Stosując dietę śródziemnomorską nie musimy się jednak koniecznie pozbywać naszych ulubionych składników codziennego jadłospisu.
Wystarczy odpowiednio dobrać je z innymi elementami menu, tworząc smaczne kompozycje.
W krajach śródziemnomorskich mleko spożywa się przede wszystkim pod postaciami różnorodnych jogurtów.
Dzięki swoim cennym właściwościom dba o mikroflorę naszego organizmu i zapewnia odpowiednią pracę jelit.
Wykorzystywany jest nie tylko, jako przekąska, ale także stosuje się go, jako podstawę potraw słodkich i słonych oraz jako dodatek do dań głównych.
Jogurt ma również wiele korzystnych właściwości, jeśli chodzi o odporność naszego organizmu – wspomaga jego pracę, by ten lepiej mógł bronić się przed infekcjami.
Na Południu często spożywa się także sery, wykorzystywane głównie, jako przystawki i składniki sałatek.