Elementy aranżacji kuchni fińskiej
Kuchnia fińska znacząco różni się od polskiej. Dotyczy to zarówno „kuchni” w rozumieniu przygotowywanych dań, jak i kulinarnego pomieszczenia. W tym ostatnim nie może zabraknąć głębokiego zlewu z ociekaczem. Do tego bardzo przydane są duże blaty, na których można wygodnie przygotować dania. W Finlandii domownicy muszą dysponować także bogatym zestawem noży, by przyrządzanie posiłków nie sprawiało kłopotu.
Dlaczego akurat takie elementy kuchennego wyposażenia są tak ważne u naszych sąsiadów przez Bałtyk? Powodem jest menu pełne ryb oraz mięsa. W kuchni fińskiej dania zawierające mięso lub też ryby znajdziesz w bardzo dużych ilościach. Specyficzny skandynawski klimat sprawia, że to właśnie ryby oraz mięso są najłatwiej dostępnym pokarmem. Dlatego na fińskich talerzach znajdują się znacznie częściej niż warzywa. O tym, że mięso jest tutaj od wieków głównym składnikiem większości potraw, świadczą niektóre tradycyjne potrawy.
Zwłaszcza takie, które wymagają mieszania mięsa różnego pochodzenia. Fińskie potrawy potrafią składać się z wołowiny, cielęciny czy też baraniny – jako elementów jednego dania. Jeśli natomiast chodzi o ryby, to Polacy również znajdą w fińskiej kuchni coś dla siebie. Mowa o śledziu, który w naszym kraju cieszy się dużą popularnością. U Finów jest podobnie.
Gdy weźmiemy pod uwagę specyfikę fińskich dań, wymienione na początku elementy aranżacji kuchni nie mogą dziwić. Obszerne zlewy, zestaw noży oraz duże blaty znacząco ułatwiają przygotowanie dań z ryb oraz potraw mięsnych.