Dlaczego lepiej unikać fast foodów?
Każdemu zdarza się czasem kupić hamburgera czy zapiekankę. Zwykle wynika to z braku czasu – student musi zdążyć zjeść obiad w trakcie przerwy między zajęciami, a osoby pracujące także organizują sobie zaledwie chwilę na spożycie posiłku. Okazjonalne kupowanie fast foodów oczywiście nikomu nie zaszkodzi, ale ważne, by nie stanowiły one podstawy codziennej diety.
Fast foody są przygotowywane na szybko, zwykle na niekoniecznie świeżym oleju, a więc w sposób, który wybitnie nie sprzyja zdrowiu. Większość dań jest smażona, przez co okazuje się bardzo ciężkostrawna. Spożywanie zbyt dużej ilości jedzenia, serwowanego w barach szybkiej obsługi, może prowadzić do poważnych szkód w ludzkim organizmie.
Z początku mogą to być nudności i wymioty, z czasem dochodzi do tego gorsze samopoczucie, utrzymujące się przez dłuższy czas. Jeśli ktoś będzie się odżywiał wyłącznie fast foodami, niewykluczone, że wystąpią u niego krwotoki z nosa oraz zasłabnięcia. W chwili, gdy naprawdę brakuje czasu na własnoręczne przygotowanie posiłku, warto zdecydować się na gotowe jedzenie z restauracji lub barów, które posiadają w swoim menu zdrową żywność.